Характеристики на ремонтите в многоетажни нови сгради

Животът и всякакви действия в жилищна сграда имат своите ограничения: трябва да се адаптирате към работния график на комуналните услуги и да вземете предвид мнението на вашите съседи.

Ето защо е необходимо да изберете правилното време за ремонт в апартамента:

 • Съгласно правилата, установени от законодателството, шумът може да се прави само в жилищна многоетажна сграда от осем сутринта до седем вечерта, със задължителна почивка от два часа, от 14.00 до 16.00 часа. Това не е много удобно, а и сроковете се бавят. Но тези ограничения могат да бъдат грациозно заобиколени, ако всички бъдещи жители са тясно ангажирани в подреждането на апартаментите си, пробиване, чукане на стени по същия начин. Можете да вдигате шум, дори ако просто няма на кого да се оплачете: всички съседни апартаменти са все още празни;
 • Топлият сезон е най-подходящият период за подмяна на радиатори

През зимата, когато в къщата се подава централизирано отопление, ще бъде доста трудно да се демонтират радиаторите, които не са подходящи за собствениците. Ще трябва да координирате всички действия с управляващото дружество или организация, която доставя топлина в къщата. Възможно е да се наложи да изчакате пролетта и общо спиране на отоплението.

 

Преди да започнете ремонта, е необходимо внимателно да обмислите всички етапи, като вземете предвид заобикалящите реалности, за да не се стигне до неразрешими проблеми.

Основните етапи на ремонтните работи в нова сграда

Като цяло планът за основен ремонт на апартамент в нова сграда е подобен на обичайните действия във вторичното жилище, но има някои специфични нюанси. Необходимо е да се обърне голямо внимание на оформлението, съществуващите комуникации и начините за свързването им. Така главните електрически проводници могат да бъдат прокарани по пода. Преди да направите окончателна замазка в такава стая, ще трябва напълно да завършите окабеляването на стените и таваните, на ключове, контакти и осветителни тела.

 • Първият етап е разработването на проекта. Той включва диаграми на разположение на водоснабдителните и канализационните тръби, електрическите инсталации и газопроводите, ако има наличен мрежов газ. Как ще бъдат подредени вентилационните системи, къде да инсталирате климатици. В кои помещения каква настилка ще се използва. Например, в спалнята и хола се предвижда да се полагат паркетни дъски, в банята и тоалетната - плочки, а в кухнята и коридора - линолеум.

Ако планирате да извършите преустройство, то ще трябва да бъде одобрено от жилищния инспекторат или градската администрация. По-добре е да направите това предварително, тъй като в редица случаи, които нарушават структурната здравина на сградата, промените могат да бъдат забранени.

 • Вторият етап започва с подготовката на помещенията. Необходимо е да се осигури бъдещият обхват на работа с електричество чрез хвърляне на временна жица с гнездо или носач и инсталиране на поне една лампа в стаята. Експертите също така препоръчват по време на ремонта да инсталирате най-евтината тоалетна, мивка и кранове, за да нямате нищо против да ги изхвърлите и да ги замените с нови, красиви водопроводни инсталации. Излишните прегради се демонтират.
 • Третият етап, най-големият, е същинският ремонт.

 

Техният ред в повечето нови сгради е както следва:

 • Преустройство, ако е предвидено в проекта - монтаж на прегради от гипсокартон или шперплат; полагане на стени от стъклени блокове, тухли; подреждане на кутии; рязане (пробиване) на стени съгласно разработената схема за полагане на комуникации и проводници;
 • Окабеляване на електрически, телевизионни, телефонни и интернет кабели;
 • подреждане на довършителни подови замазки, работа по изравняване на повърхността на стени и тавани. В повечето случаи модерните нови сгради изискват висококачествена допълнителна изолация на външни стени и подове, звукоизолация на подове и тавани, съседни стени;
 • ако е необходимо, радиаторите за отопление се сменят с модерни, по-ефективни модели, след което се монтират скрити монтажни рамки и тела в банята и тоалетната;
 • Върху изсъхнала, гладка мазилка се полагат керамични плочки. Необходимо е да се вземе предвид: първо стените са завършени и едва след това подът;
 • монтаж на висококачествени водопроводни инсталации (ако са инсталирани временни, е време да ги демонтирате и изхвърлите);
 • довършване на подове, предназначени за полагане на ламинат, линолеум, паркет, паркетни дъски, мокет, корк, винилови плочки; завършване на стените на шпакловка, заглаждане с шкурка; довършителни работи на тавани – боядисване, монтаж на окачени тавани, окачени и гипсокартонени конструкции; монтаж на подпрозоречни первази от дърво, пластмаса, изкуствен камък, кварцов агломерат; изравняващи склонове;
 • завършване на стени - тапетиране, боядисване, завършване с декоративна мазилка, панели, облицовка; подови настилки;
 • монтаж на интериорни и входни врати, довършване на наклони на врати, монтаж на лайсни;
 • поръчка на кухненски комплект с необходимия модел и размер, монтаж, свързване на мивка, съдомиялна към водоснабдителната, канализационната и електрическата мрежа; монтаж на качулка;
 • Накрая се монтират лампи и полилеи, ключове и контакти, монтират се подови первази и климатици.

След приключване на ремонта е необходимо да се извърши основно почистване и едва след това да се внесе и подреди мека мебел, холови и спални гарнитури.

Този работен план може да се вземе за основа, но той не е нещо неизменно, установено веднъж завинаги. Необходимостта и редът на всеки етап се определят индивидуално, в зависимост от конкретния апартамент, желанията на собствениците и практическата необходимост. Дори различните професионални екипи, предоставящи строителни и довършителни услуги, работят различно, както са свикнали. За някои е по-лесно да направят замазка и мазилка във всички стаи наведнъж и след това да продължат към останалите етапи. Други първо ще се заемат с тавана. А трети ще настояват за шпакловка на стените и чак след това да се поставят прегради.

 

Кога можете да започнете да завършвате?

Един от най-важните нюанси е материалът, от който е построена къщата. Стените, подовете и таваните се свиват през първите две години. Води до появата на пукнатини върху измазаната повърхност. При тухлените сгради този период отнема от 5 до 10 години. Няма нужда да бързате със замазката и настилката. Хоризонталните плочи най-накрая трябва да застанат на мястото си. Междупанелните фуги в стоманобетонните конструкции изпитват най-големи деформации. В монолитните къщи те са най-малко забележими.

 

За да се разбере дали сградата е претърпяла окончателно свиване, ще трябва да се извърши изследване. За да направите това, трябва да се свържете с инженерингова компания.

Ако спешно трябва да се преместите в ново жилище и няма време за чакане, има две решения на проблема.

Можете да използвате мазилка и шпакловка с пластифициращи добавки, които увеличават тяхната еластичност. Те са в състояние да се компресират и разтягат заедно с основата. Външната им страна изпитва по-малко напрежение от движение. Завършващият слой намалява деформацията, така че боята, тапетите или друго завършващо покритие няма да бъдат повредени. Този метод е идеален за кухня, баня и тоалетна - плочките се полагат върху еластично лепило с пластификатори.

Вторият вариант е предфинишна облицовка. Той използва материали, които няма да имате нищо против да смените след две години за чисто покритие. По-добре е да покриете основата с тапет без шпакловка или мазилка. Не трябва да обръщате много внимание на интериорния дизайн. Покритието трябва да е удобно и екологично, но нищо повече. Трябва да сте подготвени за факта, че скоро ще се появят пукнатини и пилинг по стените и тавана. Това е сериозен недостатък на този метод. Предимството му е във възможността за използване на всякакви материали след свиване.

 

Планиране

Трябва да действате на етапи.

Закупуване на материали

Необходимо е предварително да се мисли къде ще се съхраняват строителните материали и водопроводните инсталации, дали има достатъчно пари за закупуването им и плащането на услугите на строителната компания и колко време ще отнеме поръчката. Когато правите поръчка от Европа, трябва да изчислите времето, което ще прекара в транзит. През август затварят всички европейски фирми. Техните служители излизат в отпуск, така че времето за изчакване ще се увеличи значително в края на лятото.

Маржът трябва да бъде най-малко 10% в случай на дефекти и повреди по време на монтажа. Използват материали от една и съща партида - само така се постига равномерен цвят и релеф. Еднаквите плочки или ролки тапети от различни партиди се различават значително една от друга.

 

План за преустройство

Ако трябва да се направи реконструкция, тя също е включена в графика. Разработването и одобрението на проекта може да отнеме няколко месеца. Всеки регион има регионално законодателство, което определя списъка на забранените събития. Изучаването им е точно мястото, където трябва да започнете ремонта на нова сграда. Когато работата започне, препоръчително е да се въздържате от спонтанни решения - те могат да се окажат най-малкото незаконни. Трябва да планирате всичките си действия стъпка по стъпка и да го направите предварително.

 

Какво не можете да правите по закон

 • Инсталиране на оборудване, което влияе върху потреблението на ресурси в съседни помещения.
 • Пълно или частично разрушаване на вентилационни канали.
 • Прехвърляне на отоплителни уреди, свързани към щранга, към балкона или лоджията.
 • Свързване на топъл под към тръби за топла вода или централно отопление.
 • Полагане на канали в панели и междупанелни шевове. Допуска се печене в слой мазилка. Тухлените стени не са забранени, но могат да бъдат много износени. Преди стробирането е необходимо да се извърши тяхното изследване. За да направите това, ще ви е необходимо специално оборудване, което имат инженерните организации.
 • Разширяване на банята за сметка на жилищни помещения.
 • Изграждане на отвори без одобрен проект. Те не могат да се изпълняват в колони, в междупанелни шевове и други места, където се съединяват сглобяеми елементи.
 • Отслабване на носещите конструкции, създаване на условия, при които те изпитват натоварвания, надвишаващи допустимите натоварвания. В сгради от стандартна серия е по-добре да се правят прегради от гипсокартон - тухлата може да е твърде тежка. Ако планирате да увеличите натоварването, препоръчително е първо да проверите носещите конструкции. В старите сгради те са значително отслабени. Причината за това е възраст, износване и незаконни промени.
 • Неразрешено инсталиране на лоджии, балкони, създаване на основа под тях, дори ако те са предвидени от проекта. Също така е забранено комбинирането им с вътрешни помещения.
 • Преустройство на входа, тавана и мазето, ако са обща собственост. Такава работа е разрешена само със съгласието на всички жители;
 • Комбиниране на стая с кухня, ако има газова печка. Между тях трябва да има плътно затваряща се врата.
 • Промени във външния вид на фасадата, ако сградата е паметник на архитектурата. В стандартните къщи всички промени се одобряват от държавните органи.
 • Монтаж на повече от един мецанин в стая.
 • Монтаж на кухненски печки и санитарен фаянс на полуетаж.

 

Последователност на работа при ремонт на апартамент в нова сграда

Преди започване на същинския ремонт Ви съветваме да смените бравите на входните врати, за да се предпазите от неканени гости. Възможно е дубликати на ключове да бъдат оставени на строители, представители на управляващата организация или купувачи, които са отказали да закупят жилище.

Важно е да се вземат предвид някои технически аспекти. По-лесно е преместването на щранга през лятото, когато е изключен. Не винаги е възможно да се получи съгласие за изключване от управляващата организация през зимния период. По-добре е да направите тухлена зидария и циментова замазка на лоджия или в неотопляем апартамент при топло време. При отрицателни температури циментовият разтвор отнема повече време за втвърдяване и не придобива степен на якост. Не се препоръчва инсталирането на прозорци с двоен стъклопакет при силни студове. За да избегнете риска, препоръчително е да отложите монтажа им за лятото.

Когато планирате дизайнерски ремонт на апартамент в нова сграда от нулата на етапи, трябва да следвате важен принцип: когато покривате, трябва да се движите отгоре надолу - в противен случай можете да оцветите готовото покритие или да го направите неизползваемо.

Специалистите съветват да започнете довършителните работи едва след грубото завършване. В противен случай можете да надраскате плочките или паркета с частици цимент или пясък. Няма да е трудно да повредите стените при преместване на вана или други големи предмети.

Груба работа

 • Електрическа инсталация - за свързване на осветителни тела и контакти е необходимо да се монтира разпределително табло. Без него ще бъде невъзможно да използвате ъглошлайф, ударни бормашини и други инструменти, които се свързват към мрежата. Трябва да има добре обмислен план за окабеляване, който да указва местоположението на контактите, осветителните тела, пералните машини и друго оборудване.
 • Смяна на отоплителни уреди - ако се извърши след завършване, радиаторът може да не влезе в нишата си поради удебеляване на облицовъчния слой.
 • Монтаж на прегради в апартаменти с отворен план.
 • Монтаж на комуникации за водопровод, изграждане на основи от тухла или бетон.
 • Подова замазка.
 • Мазилка и шпакловка.
 • Облицовка на кухня и баня.
 • Монтаж на окачени тавани или боядисване на тавани.
 • Смяна на дограми, первази и стъклопакети.
 • Монтирането на водопроводни инсталации се извършва най-добре преди довършителното покритие, за да се избегне повреда на повърхността. Водопроводните инсталации трябва да бъдат покрити с листове картонен филм.

Довършителни работи

 • Довършителни стени и подове.
 • Монтаж на интериорни врати.
 • Монтаж на вградени мебели, като стенни шкафове.
 • Монтаж на ел. уреди, контакти, ключове, первази, покриващи проводници.

 

За необходимостта от звукоизолация

Много от собствениците на нови апартаменти просто не мислят колко тихо ще бъде домът им. Все още не. Но докато се нанесеш, ще е твърде късно. Съвременните тенденции в многоетажното строителство са да се направи сградата възможно най-лека, за да се спести от основата. Леките материали са страхотни, но проблемът е, че провеждат добре звука. 

В резултат на това се оказва, че ремонтът е завършен и вие, ако желаете, можете да си водите бележки за разговорите на съседите си и те могат да водят бележки за вашите. Далеч от розова перспектива. Затова си струва да помислите за звукоизолация. Да, това са допълнителни разходи и то значителни, но тишината е по-важна.