Една кухня е нужно да бъде не само красива и стилна, но и функционална, защото домакините трябва да готвят в нея всеки ден. Модерния тип кухненски шкафове са значително по-различни от тези, използвани в миналото, като са по-ергономични и практични.

Характеристики

Кухненските шкафове са мебел, която представлява малък модул с шарнирни или плъзгащи се врати, закрепващи се върху повърхността на стената или се монтират на пода. Побират малки кухненски уреди, прибори за хранене, съдове и организират тяхното удобно съхранение. Използват се и като работна повърхност за готвене.

Кухненските шкафове трябва да изглеждат красиво, да съответстват на дизайна на стаята, да бъдат издръжливи. Трябва да бъдат устойчиви на постоянна влажност, високи температури и пара, поради което за производството им се използват материали, обработени със специални защитни импрегнации. Ако инсталирате обикновени мебели от ПДЧ в кухнята, тя скоро ще започне да се свива и деформира, което бързо ще загуби своята привлекателност.

Разновидности

За да се направи пространството на стаята удобно и практично, се използват различни видове шкафове. Според местоположението и конструктивните особености, стандартните комплекти кухненски шкафове се състоят само от окачени и подови, но при желание могат да бъдат допълнени с други секции и чекмеджета. Подовите модули са шкафчета с една или две врати, често оборудвани с чекмеджета. В сравнение със стенните, те са по-масивни и могат да поберат повече предмети.

Най-често се използват такива шкафове:

  • За съхраняване на дребни домакински уреди, нетрайни храни.
  • Като основа за мивка.
  • Като работна повърхност.
  • Като стойка за микровълнова печка.

Долната част на подовите модели е оборудвана с цокъл или крака. Те са фиксирани или регулируеми. Вторият вариант е по-практичен, тъй като ви позволява да изберете индивидуално височината на шкафовете. За да се избегне попадането на прах под шкафовете, в долната част на такива модули се монтират декоративни ленти. Ако искате да направите стаята по-стилна и оригинална, шкаф с мивка може да бъде инсталиран не в ъгъла, а под прозореца в кухнята.

Стенните модели са друг популярен вид кухненски шкафове. Те се фиксират към стената. Основната цел е поставяне в тях на съдове и продукти. По правило стенните шкафове са с компактни размери, с малко тегло. В зависимост от производителността те се класифицират на:

  • Затворени - това е стандартната опция, продуктът има врати с рафтове.
  • Отворени - без фасади, често се използват за поставяне на декор или телевизор.
  • Комбинирани - комбинирайте елементи от двата предишни дизайна.

При вградените  модели с шкафове до тавана може  да се поберат печка, хладилник, съдомиялна, микровълнова и други уреди. В сравнение с вградените, стандартните шкафове изглеждат по-прости и обикновени. За да изглеждат идеално поставени в кухнята, обикновено са правени по поръчка, което се отразява в ценовия диапазон. Тъй като кухненските шкафове от този тип имат индивидуални размери, те могат да бъдат използвани за скриване на недостатъците в оформлението на кухнята.