Неосветеното стълбище е потенциално опасна конструкция. В тъмното зрението ни проваля и едно непривично око може лесно да пропусне крачка. Поради това се получават битови наранявания - хората падат, чупят крайници, удрят си главите.

 

Как да направим стълбищното осветление безопасно и удобно? Нека го разберем!

 

 Решението за осветяване на стълбите има 3 предимства:

 

 1. Безопасност – когато стълбището е осветено, се виждат ясно стъпалата. Рискът от препъване и падане е намален.
 2. Комфорт – ходенето по светли стълби е много по-приятно, отколкото в тъмното.
 3. Естетика – стилното осветление допълва интериора. Това е ярък акцент и ефектна декорация на дома.

 

Как да осветим вътрешно стълбище?

 

Светлината на стълбите в частна къща трябва да е еднаква, да осветява стаята добре, но не и да заслепява. За да направите това, трябва правилно да изберете местоположението на лампите, тяхната мощност и брой. Основните места, където се намират осветителните устройства в къщата:

 

 • таван;

 

 • стъпала;

 

 • парапети или друг вид ограда;

 

 • стени по протежение на стълбището.

 

На тавана се монтират тела и полилеи с различни видове лампи: с нажежаема жичка, халогенни, флуоресцентни или LED. Стените са осветени с точкови източници или аплици. На перилата и стъпалата се прави точково осветление или се монтират LED ленти и линейни лампи.

 

5 съвета как да поставите стълбищни светлини в дома си:

 

 1. На стената по протежение на стълбището всяка точка трябва да е на една и съща дължина една от друга. Обикновено разстоянието между тях е от 60 см до 1 метър.
 2. За спирални стълби, висящите осветителни тела са най-подходящи, с лампи, окачени на различни височини.
 3. Не вземайте прекалено мощни лампи - светлината трябва да е мека и разсеяна, удобна за зрението.
 4. Точковата светлина върху стените и парапетите трябва да е насочена надолу, за да не заслепява проходилката.
 5. Формата на осветителните тела трябва да съответства на стила на дизайна на стаята. Когато избирате осветление за стълби у дома, трябва да вземете предвид температурата на светлината. Тук е по-добре да се гради върху материала на конструкцията:

 

 • За дървени стълби е по-добре да вземете лампи с топла светлина - 2700-3000 К. Те ще подчертаят красивата релефна текстура на дървото.
 • Металните конструкции „обичат“ студената светлина – 5000-6500 К. Придава ефектен блясък и помага за по-добро концентриране на вниманието на хората, движещи се нагоре по стъпалата.
 • Бетонните и стъклени стълби са непретенциозни при избора на светли тонове. Но неутралната температура е най-добра за тях - 3500-4100 K. Такава светлина е възможно най-близка до дневната, следователно е удобна за очите.

 

Улично стълбищно осветление

 

На улицата източниците на осветление са разположени на:

 

 • фенери – помагат за осветяване на целия двор заедно със стълбите;
 • стени на сградата - входът на къщата е осветен;
 • стълбове или парапети - осветяват цялата пътека по стълбите;
 • стъпала - както и вътре в къщата, в тях могат да се монтират спот или лентови светлини. Изискванията за външни източници на светлина са по-високи, отколкото за вътрешни. Външното стълбищно осветление в частна къща трябва да бъде устойчиво на агресивни атмосферни условия.

 Освен това светлината се разсейва повече на улицата. Ето защо има 3 правила за това как да организирате улично осветление:

 

 1. Вземете лампи и тела, предназначени за външно осветление. Обикновено имат специален знак върху тях.
 2. За да получите достатъчно осветление, изберете източници с максимална мощност.
 3. Прокарайте тежко окабеляване към уличните лампи, за да издържат на колебания в температурата и влажността.

 

Видове осветителни елементи за стълби

 

Според вида на осветлението източниците могат да бъдат:

 

 • разпръснати - осветяват цялата площ в близост до стълбите;
 • точков - насоченият лъч осветява отделни конструктивни елементи. Разсеяното осветление на стълбищните стъпала е лампи, полилеи, улични лампи с наземен или окачен монтаж. Точковите светлини обикновено се поставят на стени, парапети и стъпала. По правило това са вградени елементи, тяхната задача е да подчертаят особено опасни зони или отделни зони на стълбите;

 

Следните видове лампи се използват в осветителни тела за стълби:

 

 • Лампата с нажежаема жичка е остаряла опция. Тези крушки светят твърде ярко и заслепяват човека, който се изкачва по стълбите. Освен това те не са икономични, консумират твърде много електроенергия и бързо се провалят.
 • Халогенни – издържат по-дълго от крушките с нажежаема жичка и изразходват по-малко енергия, но се нагряват много по време на работа и представляват риск от пожар.
 • Луминесцентни – издръжливи осветителни елементи, които не прегряват и не заслепяват. Но има и недостатъци: те консумират много ток, издават неприятен шум и са трудни за изхвърляне.
 • LED - съвременни осветителни устройства с висока светлинна мощност при ниска консумация на енергия. Тези крушки излъчват светлина, удобна за очите, не се страхуват от спадане на температурата и налягането и не прегряват. Тяхната цена е по-висока от тази на други видове. Но с тях няма да преплащате за електричество. Належащ въпрос за много собственици е как да плащат по-малко за осветление на стълбището? Той е необходим само когато човек се движи нагоре по стълбите, така че няма нужда да го държите включен през цялото време. Можете да инсталирате превключватели отдолу и отгоре, за да включите светлината, преди да се качите по стълбите и след това да я изключите. По-рационално решение е да се направи автоматизирано стълбищно осветление със сензор за движение. Основната характеристика на автоматичната система е, че тя не свети през цялото време, а се включва само при необходимост. Има вградени специални сензори, които реагират на звук или движение и включват светлината. Работи така:
 • хората се качват до стълбите;
 • сензорите улавят вибрации;
 • светят лампи;
 • след времето, зададено в програмата, лампичката изгасва. Осветлението на стълбището може да се управлява по други начини: с помощта на таймер за включване, дистанционно управление в ръка, радиоуправляеми приемници.

 

Къде да купя осветителни елементи за стълби?

 

 В онлайн магазин “Поларис Лайтинг”  можете да закупите устройства, с които осветлението на стълби в къщата и на улицата ще бъде функционално, безопасно и стилно. Предлагаме LED елементи с такива параметри като:

 • Издръжливост – крушките са изработени от висококачествени компоненти, така че могат да издържат на краткотрайни спадове на напрежението, висока влажност и температурни спадове. При всякакви условия те работят при стабилно напрежение, не мигат и не изгарят.
 • Пожарна безопасност – не се нагряват и не влизат в контакт с материала на стълбата, така че опасността от пожар е изключена.
 • Качество на осветеност - излъчват мека светлина без пулсации, удобна за зрението.
 • Издръжливост – експлоатационен живот около 30 000 часа. Това е в пъти повече от другите видове крушки.
 • Ефективност – консумират няколко пъти по-малко електроенергия от лампите с нажежаема жичка и халогенните лампи. Поради това цената на LED лампите се изплаща напълно през първата година на експлоатация.
 • Лесен монтаж - има различни опции за монтаж: наслагване към стената, в специален профил на стъпалата и др.

 

Естетика – подходящи за различни дизайнерски решения, облагородяват външния вид на стълбите. С LED осветление, изкачването по стълби ще бъде безопасно и приятно. Ако имате нужда от помощ при избора на осветителни елементи, моля свържете се с нашите мениджъри. Ако сте успели сами да направите избора, просто добавете продукта в количката.