Въпреки че казват, че закуската е най-важното хранене за деня, също толкова важно е да ядете на обяд. Все пак трябва да сте сигурни, че ще можете да функционирате на пълни обороти до края на деня, нали така?

Освен това е важно да изберете правилните храни, които да захранват тялото ви. Изборът на пилешки хапки с пържени картофи ще ви задоволи само за миг, но накрая ще сте консумирали твърде много калории и ще се чувствате мудни. Ако, от друга страна, напълните чинията си със здравословни храни за обяд, ще имате много по-успешен край на деня.

Ето няколко засищащи и здравословни опции за обяд, които ще ви харесат.

Супа на основата на бульон

По-скоро категория, отколкото конкретна храна, супата е едно от най-добрите обедни ястия, които можете да ядете. Ключът е да се изберат версии, базирани на бульон. Според експертите, тези сортове ви зареждат, без да ви натежават на стомаха и килограмите, благодарение на високото съдържание на вода.

Ако обядвате навън, избягвайте кремообразните супи. Повечето ресторанти предлагат много здравословни възможности и с удоволствие отговарят на въпроси относно съставките. Освен това изберете опция за супа с ниско съдържание на натрий, ако е налична такава.

Постен протеин

Яденето на много протеини помага за потискане на глада с часове, но точно избраният протеин е въпрос на предпочитание. Консерви от риба тон, пиле и тофу са добри възможности.

Ако решите да похапнете някое деликатесно месо, не забравяйте да прочетете етикета. Някои сортове са заредени с натрий и други вредни съставки, за които вероятно не искате да ядете.

Пълнозърнести храни

Избягвате въглехидратите? Може да искате да преосмислите тази стратегия. Пълнозърнестите храни са сред най-добрите, които можете да ядете. Фибрите са важна част от това защо пълнозърнестите храни са толкова пълноценно засищащи.

Диетолозите препоръчват да обядвате амарант, ечемик или кафяв ориз. Ако пък изберете сандвич, нека да е с хляб от пълнозърнесто тесто.

Ядки или семена

Включете малко мазнини в деня си, за да придадете на храната си много по-голяма сила; изберете ядки или семена. Те са пълни със здравословни за сърцето мазнини и предлагат чудесно решение за това, което иначе може да бъде някоя шоколадова вафла – т.е. бързо засищане в критичен момент.

Тиквените семки, шам-фъстъците, класическите фъстъци, орехите и бадемите са добър избор. Освен това дръжте буркан на бюрото или вкъщи с любимото си ядково масло, в случай на нужда. Просто го намажете върху филия пълнозърнест препечен хляб, когато нямате време да си приготвите друга храна или да поръчате.

Авокадото и зехтинът също са чудесни възможности за добавяне на здравословна доза мазнини към вашето дневно меню.

Цели плодове

Плодовете винаги са интелигентен избор за задоволяване на нуждата от сладко, като същевременно получавате страхотна доза храна. Например, една средна ябълка осигурява повече от 4 грама фибри и много витамин С само за 95 калории. Изборът на нещо цяло като ябълка или банан е особено умен подход за обяд, защото можете лесно да го приберете в чантата си.

Кръстоцветни зеленчуци

Любимите марули може да са стандартният ви обяд, но кръстоцветните зеленчуци ще свършат по-добра работа и ще ви поддържат сити през останалата част от деня, благодарение на високите нива на фибри.

Една чаша нарязани броколи съдържа 2,4 грама фибри. Карфиолът, класическото зеле и брюкселското зеле също са чудесен избор от това зеленчуково семейство.

А когато планирате своя обяд, не забравяйте, че foodpanda доставя обедно мено!