Дефекти, които са се появили на покрива, могат да доведат до катастрофални резултати. Непланирани „дъжд“ на закрито, разваляне на материали, опасност от повреда на електрическото окабеляване - това е само част от проблемите, с които се сблъскват собствениците

на сгради с херметичен покрив. Забелязвайки течове, трябва да мобилизирате силата си възможно най-бързо и да започнете ремонта. Можете да направите това сами, основното е да действате ясно и компетентно, разчитайки на опита на майсторите за ремонт на покриви.
Причини за течове на покрива
Покривната система трябва да е в перфектно състояние, само в този случай можете да сте сигурни в нейната надеждност. Редовният преглед на вашия покрив ще ви помогне да не се затруднявате. Дори и най-малките недостатъци на покрива могат впоследствие да причинят големи проблеми.
Какво може да доведе до теч на покрив? Има доста причини:
Неуспешен избор на покривни материали.
Грешка на строителя в подреждането на слоевете на покрива.
Грешки в конструкцията на рамката, при изчисляване на стъпката на ребрата.
Липса на вентилация в билото на покрива, неправилно функциониране на отдушници, флюгери в стрехите.
Технологични нарушения при подреждането на покрива.
Неправилно създаване на система за отводняване на вода.
Използването на нискокачествени строителни и фиксиращи материали.
Трябва да се отбележи, че течовете могат да сигнализират за грешки в дизайна и конструкцията не само на покрива, но и на цялата сграда. Например покривната конструкция може да бъде изкривена, ако строителите и дизайнерите не са взели предвид особеностите на движенията на основата.
Класификация на течове
В зависимост от времето на възникване, всички течове могат условно да бъдат разделени на три вида:
"Дъжд";
"Сняг";
изолация.
Първият вариант често се среща с валежи. По време на дъждове или известно време след тях на тавана се образува мокро петно ​​или всъщност капе вода. Ако покривът има плоска структура, тогава такъв недостатък е много лесно да се намери. Той се намира директно под мястото на теча. Когато покривът е наклонен, е много по-трудно да се открие течът.
Вторият случай на теч е свързан с топенето на снега и леда. Именно през този период местата за натрупване на разтопен сняг и ледени образувания могат да бъдат предвидени във вътрешната част на стаята. Най-често се засягат дренажни фунии, долини, улуци и др.
Течът може също да бъде резултат от намокряне на изолационния слой на покрива. Това се случва в горещо лятно време. Излишък от конденз се образува с голяма температурна разлика извън сградата и пред изолацията. Мембраната с пара бариера не се справя със задачата да задържа излишната влага, това води до изтичане. Много често такива неприятности възникват поради неграмотно монтиране на хидроизолация.

Видове ремонт на покрива
Има нормативна и техническа документация, регулираща проверката, определяне на вида на течовете и последващ ремонт на покрива:
Строителни норми и правила
Технически изисквания.
Всяка ремонтна дейност на покрива се предхожда от щателна проверка на покрива, покривната конструкция, топлоизолационния слой. Ако се идентифицират проблемните зони, те се подчертават с тебешир или боя. Струва си да разгледате покрива както отвън, така и от таванското помещение, внимателно да проучите състоянието на покрива и да идентифицирате повредени зони. Препоръчително е да се инспектира през деня и да се определи местоположението на течовете по време на дъжд.
Спешен ремонт на покрива
Този вид работа се извършва при извънредни ситуации. Целта на ремонта е спешно премахване целостта на покривното покритие. Силните течове могат да причинят непоправими щети на подовите помещения, топлоизолационната конструкция и носещите конструкции.
Прогнозата за поддръжка на сгради трябва да включва разходни позиции за този случай.
Поддръжка на покрива
Ремонтът се извършва два пъти годишно (през пролетта и есента) и се предписва при планирани дейности от сервизни организации.
Пролетно-есенната инспекция на покривите трябва да записва готовността на покрива за безпроблемна работа и при необходимост да определя видовете ремонтни работи.
Текущите ремонти се извършват така, че сградата да служи дълго и с високо качество. При планиране на текущи ремонти трябва да се вземе предвид следното:
климатичните условия на експлоатация на сградата;
характеристики на дизайна;
начин на ползване на сградата;
техническо състояние на покрива.
Организацията, която управлява сградата, плаща за текущите ремонтни дейности за покрива.

Основен ремонт на покрива
Основният ремонт включва прилагането на цял набор от мерки, насочени към отстраняване на всякакви неизправности в покрива. Те премахват износените конструкции и ги заменят с нови, по-модерни по отношение на ефективност и дълготрайност. Всичко това се прави, ако покривът и гредите вече не могат да се експлоатират безопасно. Износването на носещите елементи на покрива трябва да бъде най-малко петдесет процента.
Задачи, които се решават по време на основен ремонт на покрива:
подобрени характеристики на покрива;
удължаване на експлоатационния живот на сградата;
повишаване на енергийната ефективност;
промяна във външния вид.
Сроковете за началото и края на ремонтните дейности се определят в съответствие с нормативните документи, приети от секторните органи за управление.
Прогнозните и договорени цени се вземат предвид при определяне на цената на капиталните ремонти.
Нови технологии за ремонт на покриви
Съвременните иновативни технологии правят възможно ремонта на покрива с помощта на най-новите техники. Течното пръскане на покрива е ефективна техника, която има редица значителни предимства:
Извършване на ремонт без премахване на старото покривно покритие.
Максимална защита срещу вредното въздействие на слънчевата светлина.
Висока адхезия (подобно на заваряване).
Най-високо ниво на еластичност.
Незначително време на втвърдяване на материала.
Ниски индикатори за запалимост.
Безопасност на околната среда.
Трайност (гаранционен срок - 20 години).
Устойчивост на микроорганизми и гризачи.
Устойчив на корозия и агресивна среда.
Има три вида течен спрей, който най-често се използва при ремонт на покриви.
Таблица: видове течно пръскане
Хидроизолационна основа Функции и приложения
Твърда пяна (PPU, пяна) - Използва се на покриви с различни дизайни (кръг, полукръг, изработен от гофрирани материали), ъгълът на наклона е незадължителен. Добре изолира всички прояви на влага, предпазва покрива от механични повреди.
Двукомпонентна гума - Висока адхезивна способност, подходяща за покриви със сложна релефна конструкция, не оставя шевове. Ниска запалимост. Няма неприятна миризма.
Полимерна мастика с битумно естество - Идеално монолитно покритие за основи от различни материали и конфигурации. Не изисква допълнителни препарати (загряване). Доста евтин метод. Богат цветен асортимент от използвани материали.
Прилагането на течно пръскане се извършва на няколко слоя, броят им зависи от избрания тип мек покрив, както и от основните задачи на строителството и натоварванията върху покрива.