Последно време тези автомобили станаха доста известни, но за жалост само в по – развитите страни. Главната причина е тази, че благодарение на новите технологии, от които колата прелива, цената също главоломно скача нагоре. Малко хора у нас могат и са се възползвали

от този вид автомобили, за останала част можем само да кажем след няколко години цените ще спаднат и ще могат повече хора да си позволят тези машини, но както е тръгнало, тогава на мода може да са летящите коли и хибридните да станат коли за скрап.

Ще направим една малка поправка на наименованието на машините. Със сигурност то не е особено правилно, тъй като според тълковния речник хибридни са тези двигателни системи, които осигуряват задвижването чрез едновременно използване на различни физични механизми. Предполагам се досещате, че познатите ни автомобили не са съвсем хибридни. Само от гледна точка на горивото можем да кажем, че са хибридни, но иначе принципа на действие им е кажи речи еднакъв. Ние използваме именно това наименование хибридни, за да отделим колите със система от електрически двигател и двигател с вътрешно горене. Очаква се хибридите да са взели положителните черти и на двата метода. Тези автомобили не са изцяло екологични, тъй като използват гориво и следователно изхвърлят в природата вредни емисии. Производителите на иновационните машини обещават, че до няколко години ще бъде създаден модел, задвижван напълно от ток.

Електрическият двигател има доста интересни характеристики, повечето от които едва ли са ви известни. Ето ги и тях:

• Не работят с бензин;

• Не използват въздух;

• Работата им не зависи от температурата на външната среда. Ако е много ниска или много висока само тогава, но определено доста по – малко е влиянието, отколкото при двигателите с вътрешно горене.

• Мощността, с която карате зависи от тока, с който е заредена колата.Колкото повече ток, толкова по – голяма мощност и следователно скорост.

• Електрическите мотори са направени по прост и лесен начин. Състоят се от само една ос и с определено по – прости от моторите с вътрешно горене. Друг положителен аспект е, че се износват следователно по – бавно.

• Моторът е добре изолиран, което е предпоставка за работа във всякакви условия. Правени са различни опити и е доказано, че такъв мотор може да работи, ако е изолиран разбира се добре дори и под вода!

• Електрическият двигател е уникален и защото е безшумен. Какво би било ако стe в задръстване и всички чакащи автомобили са с електрически двигател – няма да се чува абсолютно никакъв звук;

• Електрическите мотори могат да работят и на прав, и на променлив ток;

• Доста по – издръжливи са в сравнение с моторите на вътрешно горене;

• Не се нуждаят от много грижи – като масло, гориво. Подръжката е почти минимална, което ги прави и предпочитани като избор на клиентите;

• Не замърсяват околната среда;

Предимствата на този вид двигатели са безброй много. Разбира се, имат и недостатъци. Те са коренят в съхранението на електроенергията. Под формата на батерии или по друг начин. Друг недостатък, който е предимно финансов е цената на колите, които се задвижват чрез електрически двигател.