Да направите сами ремонт на банята, евтино и красиво , е напълно осъществимо начинание. Но има неща, от които си струва да не спестявате. И когато спестяванията са нежелателни, в противен случай това ще се отрази на качеството на модификациите на помещенията.

 Но как точно да направите един ремонт визуално впечатляващ, ще разберете от статията.

Стенна декорация

Тъй като стените имат най-голяма площ в сравнение с други повърхности, трябва внимателно да обмислите как ще трябва да бъдат отворени.

Най-често срещаните материали за покритие ще бъдат:

 • плочка
 • багрило
 • самозалепващо фолио
 • PVC стенни панели
 • Микроциментива мазилка

Плочка

Материята е практична. Използва се за бани поради своята устойчивост на механични удари, температурни промени, лесна поддръжка, естетичен вид и достъпна цена. Всичко това създава издръжливост на материала.

съвет. Когато сами полагате плочки, трябва да демонтирате старото покритие и да третирате повърхността с фунгициди. Ако се наемат майстори, струва си да наблюдавате всички стъпки и да проверите дали стените са идеално подравнени.

Но не трябва да забравяме, че цената на плочките е не само цената на труда, но и цената на лепилото за плочки и фугиращата смес, от които няма начин да спестите.

боядисване

За да бъдат стените на банята ефектни и покритието да продължи дълго време, те трябва да бъдат боядисани с боя, която има висока устойчивост на влага и температурни промени.

За да спестят от ремонт, те често купуват маслена или акрилна боя. Този избор се дължи на относителната издръжливост, визуална естетика и достъпна цена. Но такова покритие не може да скрие всички неравности и пукнатини. Ето защо често трябва да прибягвате до помощта на специалисти за ремонт на банята в София, които ще направят стените гладки и красиви.

Самозалепващо фолио

Самозалепващият тапет е второто име на този материал, който е готов за залепване, тъй като е импрегниран с лепило. Този филм не се страхува от влага и е по-евтин в сравнение с аналози, които нямат лепилна основа. Но няма нужда да чакате лепилото да изсъхне.

Подобно на боята, повърхността, която ще бъде покрита със самозалепващи се тапети, трябва да е идеално равна.

 

PVC стенни панели

Ремонтът на банята често се извършва със собствените си ръце с помощта на пластмасови панели . Този избор е разумен и достъпен.

 Подплатата е различна:

 • ниска цена;
 • устойчивост на влага и процеси на гниене;
 • способността да се скрият несъвършенствата на повърхността.

Монтажът му е лесен и бърз. Но такъв материал е тънък. Ето защо, когато покривате стени с PVC панели, трябва да избягвате механични повреди. И също така не купувайте твърде евтина подплата - тя често съдържа токсични вещества, които са вредни за здравето.

 

Под на банята

Има 2 материала, които ще ви помогнат да извършите евтини ремонтни работи в банята. Как да ремонтирате баня със собствените си ръце, евтино и красиво , вижте снимката .

Единият вариант използва линолеум. Понякога се превръща във временна опция. Но често, за да спестите пари, това се превръща в основа за пълноценен ремонт. Идеалното решение би било линолеум без основа, както и моногенен сорт. Всъщност под тях не се развиват гъбички или мухъл.

 

Другото е с плочки. Ако чакате промоции и отстъпки в пунктовете за продажба на водопроводни продукти и материали, можете да постигнете значителни спестявания на разходите по този разходен елемент. Когато полагате плочки, ще трябва да похарчите пари и за:

 • лепило за плочки;
 • фугираща смес;
 • изравнителна замазка;
 • разделителни кръстове;
 • майсторски услуги;
 • демонтиране на предишното покритие.

съвет. Когато избирате плочки, изберете продукти, които ще осигурят не само най-евтиния ремонт на банята, но и безопасността на потребителите. За да направите това, закупете модели с текстура или грапавост отгоре.

 

Работа по тавана

Някои от най-евтините модификации на тавана са:

 1. Оцветяване. Обикновено за банята се избира матова водоустойчива боя. Това включва и боядисване с боя на водна основа.
 2. Варосване.
 3. Монтаж на окачен таван.
 4. Монтаж на таванни облицовки от летви или плоскости.

Точки 3 и 4 са изгоден вариант, ако таванът, който ще се трансформира при ремонта, не е равен или през него минават тръби. В този случай таванното покритие скрива комуникационните системи. Удобен е за монтиране на лампи. А цената на окачени тавани или монтаж на летви е достъпна за всеки.

Избор на водопровод

 

Има още един въпрос, който тревожи собствениците на жилища: „ Как да направите евтин ремонт на баня и да спестите от водопровод?“

Най-евтините вани са акрилните модели. Те са много по-евтини от чугунените и са добър избор за семейства с деца като атравматично покритие.

Можете също така да спестите пари, като закупите по-малки модели. Винаги струват по-малко. Но ако у дома имаше чугунена вана, тя може да бъде сменена с емайлово покритие. Ще бъде по-евтино от закупуването на нов водопровод.

Ако приемането на водни процедури в легнало положение не е важно, можете напълно да замените ваната с душ. В този случай решенията за височината на палета „запазват“. Колкото по-високо е, толкова по-голям е шансът да се вземат водни процедури като душове и седящи бани.

За да спестите разходи за водопровод, професионалистите съветват да закупите мивка с куки, а не с пиедестал. Освен това можете да инсталирате рафтове и шкаф под него, което ще ви позволи да поставите лични аксесоари за душ на уединено място.

Ако говорим за материалите на продукта, най-икономичното решение биха били моделите, изработени от домашен фаянс. В същото време характеристиките му не са по-ниски от порцелановите продукти.

Направи си сам ремонт на баня с пластмасови панели

По-горе в статията е посочено, че PVC панелите се считат за едно от икономичните покрития за самолети. С тях можете да направите най-евтиния ремонт на баня, ако използвате летви за стените и тавана.

Предимства на PVC панелите:

 • модерно решение за декориране на помещения;
 • икономичен;
 • лесен за инсталиране;
 • устойчив на влага, влага, вода.

PVC панелите са на основата на поливинилхлорид. Синтетичният материал излъчва издръжливост и водоотблъскващи свойства. Може да се боядисва във всякакъв цвят. Следователно, с PVC панели можете да реализирате всеки дизайн на баня от икономична класа , скривайки комуникациите и повърхностните несъвършенства.

Запомнете: лекотата на деформация и изпаряване на вещества, които влияят негативно на хората, са присъщи на PVC панелите, произведени от съмнителни компании и не отговарят на изискванията за качество.

За да инсталирате успешно PVC панели, трябва:

 • Преди монтажа оставете в банята за 24 часа - това ще позволи на материала да се адаптира към работното ниво на влажност;
 • предварително закупуване на необходимите консумативи (пластмасови первази, профили, ъгли, дюбели, винтове);
 • подгответе списък с инструменти (мозайката, отвертка, отвертки, шпатули със зъби, строителни и канцеларски ножове).

Когато инсталирате PVC панели, не можете да правите без рамка. За да го инсталирате, трябва да запомните:

 • средното разстояние между ребрата е 0,5 м до стената, но може да варира в зависимост от параметрите на плочките;
 • долната напречна лента е монтирана успоредно на пода и близо;
 • По-добре е да закрепите ребрата с дюбели или самонарезни винтове.

 

Направи си сам ремонт на баня с плочки

Всеки, когато прави ремонт на баня, се изправя пред избора на подова настилка. Най-практичната се счита за плочка, която отговаря на всички изисквания. При избора му трябва да се съобразите с цялостния дизайн, цветовата гама и размерите на помещенията.

Керамичните подови плочки печелят предимството да бъдат изборът на повечето купувачи. Това се дължи на неговата издръжливост и практичност. Но има своите недостатъци. Керамиката е студен материал. Използвайки го, е необходимо предварително да обмислите системата за подово отопление. Плочките имат добра топлопроводимост, което ще ви помогне да направите стаята по-удобна и уютна. Един от недостатъците на материала е лошата звукоизолация. Този критерий е особено важен за жителите на жилищни сгради. Ето защо, когато купувате такова покритие, трябва да изберете звукоизолиращ слой. Самият материал е доста крехък и лесно податлив на механично напрежение. Счупването на чинии или падането на твърди предмети може да повреди повърхността. Семействата с малки деца трябва да бъдат особено внимателни, защото и най-малкото отчупване на плочка лесно може да нарани детето.

Как да ремонтирате баня със собствените си ръце - гледайте видеото :

Само неправилната инсталация може да развали самия материал. Добър вариант, който отговаря на повечето точки, са испанските подови плочки. Той е много издръжлив. Това покритие може да бъде избрано според вкуса на всеки собственик, комбинирайки го с други декоративни елементи. Благодарение на оригиналния си външен вид, той ще задоволи нуждите и на най-изискания и взискателен купувач. Вярно е, че в този случай ремонтът на баня дори с плочки сами няма да бъде евтин.

Когато правите ремонт в кухнята или полагате плочки, трябва да обърнете внимание на маркировките на коефициента на триене. Това обозначение е написано на всяка кутия и показва колко хлъзгав ще бъде подът. Най-приемливият коефициент е 0,75. Ако дадете предпочитание на покритие с означение по-малко от 0,4, трябва да сте по-внимателни. Внезапно разливане на чаша вода може да причини щети. Друга маркировка показва твърдост.

Керамичните плочки за кухненски подове се произвеждат съгласно GOST или скалата PEI, които определят издръжливостта и устойчивостта на износване. Ако живеете в къща с голямо семейство и кухненската част се използва често, трябва да изберете по-висок показател. Маркировката AA показва устойчивост на химикали. Това показва наличието на защитен слой, който може да отблъсне мръсотията. Освен това това покритие е лесно за поддръжка.

Най-добре е да се даде предимство на матовите повърхности. Те ще запазят свойствата си по-дълго, тъй като блясъкът може да се изтрие с времето. Но също така имайте предвид, че грубите и порести материали ще натрупат мръсотия. По същата причина е по-добре да избягвате полагането на релефни плочки. Дори най-евтините подови плочки трябва да бъдат с високо качество и издръжливост.

Последователността от действия при извършване на ремонт в банята с помощта на плочки със собствените си ръце

 

Ефективността на разходите е първата причина да направите сами ремонт на банята. Ако планирате да облицовате стените на тази стая, трябва:

 1. Нанесете дефекти върху предишния слой боя. За да направите това, се правят прорези с помощта на мощен инструмент - брадва или чук с голяма отвертка. Неравната повърхност създава всички условия за по-добра адхезия благодарение на лепилото за плочки.
 2. Сменете тръби и щранг.
 3. Изключете скритото електрическо окабеляване.
 4. Монтирайте вратата.
 5. Поставете плочки на пода.
 6. Облицовайте стените с плочки, като започнете от горния ляв ъгъл. Това ще позволи гладка инсталация. И ако се окаже, че стената е по-малка от последния ред плочки, подрежете последния. Това ще ви позволи да положите изрязаните плочки отдолу, което няма да пречи на естетиката на помещението.
 7. Инсталирайте оборудване и устройства.

Точки 2-5 се изпълняват при необходимост.

Бюджетен ремонт в баня без плочки

Въпреки факта, че плочките са много популярен материал, за някои собственици те изглеждат символ на спасение при ремонт на баня със собствените си ръце евтино или с помощта на занаятчии. Но това не е догма. Финишът се избира въз основа на няколко фактора:

 • желанията на собственика;
 • променливи задачи в стаята;
 • избрана концепция за банята.

Възможности за подмяна на плочки за баня с други материали

Проучете дизайна на стая в икономична класа от снимката . Те показват опции за подмяна на плочки за баня с други материали:

 • боя;
 • MDF;
 • гипс;
 • счупена тухла.

За да спестим разходи, няма да разглеждаме варианти за замяна с естествен камък и естествено дърво.

Ако мозъкът веднага си представи всички ужаси на изоставянето на плочките като основен материал за облицовка, струва си да си припомним, че съвременните материали и решения са по-добри и по-издръжливи благодарение на използваните иновативни технологии.

съвет. Ако правите ремонт за първи път и решите да боядисате стените, опитайте се да различите добрата боя за мокри помещения от обикновената миеща се боя. Още по-добре, включете ВиК консултант в процеса на избор.

Още съвети за бюджетен ремонт на баня

 

Ако все още не сте разбрали напълно как да направите евтини ремонти в банята , но сте решили, че е по-добре да смените плочките с друг материал, не забравяйте - за да спестите пари, трябва да намалите разходите за следните позиции:

 1. Баня. Колкото и да се опитвате да спестите пари, закупуването дори на малка или бедрена вана е отделен разход. Разходите са значително по-ниски, ако има майстор, който да възстанови стария модел.
 2. Душ. Трудно се реставрира, за разлика от баня. Понякога подмяната на някои части и части от конструкцията ще възстанови функционалността на душ кабината 100%. И това е още един отговор как да спестите от ремонт на баня .
 3. Миксер. Често се проваля поради дисфункция на уплътнението. В този случай ще бъде по-евтино да ремонтирате съществуващ миксер, отколкото да закупите нов.
 4. Комуникации. Поради закупуването на нови фитинги, отопляеми релси за кърпи, тръби за водоснабдяване и канализация е невъзможно да извършите евтини ремонти в банята със собствените си ръце или за сметка на наети майстори. Това не са само разходите за закупуване на части и водопроводно оборудване, но и допълнителни инвестиции в стенни врати. В този случай изберете най-добрия вариант за себе си: боядисайте тръбите с висококачествен емайл и зашийте комуникациите в пластмасови кутии.

 

Окабеляване на комуникации в банята

Направи си сам ремонт на баня в частна къща

Ремонтът на баня в частен дом има много функции. Неговата уникалност се състои в това, че размерите на помещенията винаги са различни, както и разположението им в сградата. Следователно има място за смели дизайнерски идеи и за много възможности за това как ще изглежда евтиният ремонт на банята „направи си сам“ .

В този процес е важно да не забравяте да приложите:

 • изолация на стени, което ще помогне да се избегне голямо количество конденз;
 • избор на влагоустойчиви материали за довършителни работи;
 • завършване на пода с хидроизолационен и изолационен слой.

По-добре е да прочетете по-горе за предимствата и недостатъците на материалите за декорация на стени. В крайна сметка можете сами да ремонтирате банята не само с панели , но и с дърво, бои или плочки. А на пода се поставят топлоизолационни материали.

съвет. Оптималното и модерно решение би било ремонтът на банята в частна къща със собствените си ръце , който включва полагане на топъл под. Общата цена на материалите в този случай е невероятна. Но след като преизчислите намалените сметки за парно и газ, става ясно, че всички суми се възстановяват.

Накратко, етапите на ремонт в банята на частна къща изглеждат така:

 1. Планиране на ремонтни дейности.
 2. Закупуване на материали.
 3. Отстраняване на стари покрития.
 4. Монтаж на скрити комуникационни системи.
 5. Хидроизолационна подова настилка.
 6. Изравняване на всички повърхности.
 7. Повърхностна обработка.

Как да спестите от ремонт на баня и да не съжалявате

За да спестите допълнителни пари от ремонтни дейности и да изберете наистина бюджетен вариант за ремонт на баня , следвайте съветите на експертите:

 1. Когато стените са използвани с блажна боя, тя трябва да се отстрани. Не се опитвайте да поставите плочки или да поставите мазилка върху тази повърхност - те няма да издържат дълго и изразходваните усилия и пари ще бъдат „загубени“.
 2. Ако има недостиг на средства за подова настилка, можете временно да поставите голяма гумена постелка на пода. Ако е съобразено с цветовата схема на интериора, тогава визуално „заместването“ няма да се вижда. В същото време подът ще се вентилира и ще се предотврати появата на гъбички и микроби.
 3. Хидроизолацията на пода не е допълнителен финансов разход, а гаранция за отмяна или значително намаляване на загубите (морални и материални) в случай на наводнение.
 4. Ръждясалите тръби не могат да бъдат възстановени. В противен случай това не е спестяване, а загуба на време, усилия и пари. Ако искате да спестите пари, старите системи могат да бъдат заменени с пластмасови. В същото време е по-добре да закупите висококачествени и издръжливи клапани и клапани.
 5. За да не стърчат тръбите и да развалят външния вид на интериора, те трябва да бъдат скрити в пластмасови кутии или кутии за моливи.
 6. Дори ако сте избрали най-евтиния вариант за ремонт на банята , но трябва да смените банята, трябва да започнете със смяната на водопровода. В противен случай дори малки инвестиции в облицовка могат да бъдат загубени.
 7. От всички водопроводни елементи е допустимо да се пести само от кранове. Дори най-простите от тях работят до 3 години.
 8. Ако наистина искате да спестите пари и да не губите качество, трябва да инвестирате в продукти на български, полски, словенски и руски фирми. По-добре е да не купувате турски и китайски продукти.
 9. Ако бюджетният ремонт значително опрости външния вид на банята, можете да спасите ситуацията, като използвате атрибути. В този случай се използват стикери, рафтове и оригинални завеси.

съвет. Когато имате нужда от нова мивка, можете да я получите абсолютно безплатно. И дори не е нужно да го купувате. За да направите това, трябва да отидете в нови сгради, които вече са готови за обитаване. Новите жители често премахват ненужни, но нови водопроводни инсталации, като искат да инсталират иновативни модели вместо това.

Какво да направите, за да направите бюджетен ремонт - и да не съжалявате?

Ако вече сте решили как сами да ремонтирате банята , последователността от стъпки е определена, материалите са разгледани, изглежда, че тези ремонти ще бъдат бюджетни. И ако собственикът на къщата има опит като бояджия, мазач, полагач на плочи и дори водопроводчик, така да бъде! Но обикновено те се опитват да спестят пари, когато няма достатъчно пари. И тогава те често стигат до заключението на практика, че „скъперникът плаща два пъти“.

Както можете да видите по-горе, е възможно да направите ремонт на баня със собствените си ръце евтино, както е на снимката . Но работата изисква известни знания и умения, а изборът на материали изисква познаване на техните характеристики и способността да се сравняват данните помежду си. Ако нямате едно или повече от тези умения, можете да рискувате инвестицията си. Трябва да се прецени дали услугите на фирма, специализирана в ремонта, са толкова скъпи. Може би достойно решение би било поетапният ремонт или ремонтните дейности, разделени във времето, когато следното се извършва отделно:

 • баня+тоалетна+кухня;
 • стаи);
 • коридор + балкон.

Искате ли да направите качествен ремонт, но бюджетно и със стил?

Когато изготвяте прогноза, нашият специалист ще ви каже от какво можете да спестите и от какво не. 

Той ще отговори на всички ваши въпроси и ще направи оценка, като вземе предвид вашия бюджет и желания. 

Решете да работите с нас след изготвяне на оценка - ние ще сключим договор за ремонт, но ако не, ще имате оценка за сравнение. От вас половин час е час време, от нас - оценка със сумата и срока на ремонта, които не се променят.

Ако не искате да отделите много време и просто питате цената, изчислете приблизителната цена на ремонта във формата по-долу и получете безплатна консултация: