Ремонтът на апартамент в нова сграда в много отношения е по-лесен от жилищен - ремонтът и обитателите не си пречат, няма нужда да освобождавате помещенията от мебели и да

демонтирате стария завършек. Тези благоприятни условия за извършване на ремонтни дейности трябва да се използват максимално, така че в обновения корпус необходимостта от следващ ремонт да не възникне възможно най-дълго.

 

Помислете откъде да започнете да ремонтирате банята в нова сграда - с позоваване на последователността на работата по подреждането на останалите помещения.

 

Съдържание:

Редът на банята при ремонт на апартамент в нова сграда

 

В нов апартамент е непрактично да се ремонтират помещенията на свой ред, като се оборудва всяко от нулата до финалната линия.

Инсталирането на комуникации се извършва в пълен размер, всеки тип е в текущата група стаи. Например, електрическата инсталация е инсталирана в целия апартамент, може да няма отопление в коридора и на лоджията, а водоснабдяването и канализацията са необходими само в банята, тоалетната и кухнята. Преди да се захванете с довършването на ограждащите конструкции, всички системи за поддържане на живота на домакинствата трябва да бъдат сглобени и проверени - обаждане, изпитване под налягане и т.н.

 

Освен това трябва да започнете да довършвате стая, когато мръсната работа в апартамента е завършена, доколкото е възможно. Това е единственият начин всички помещения на апартамента след приключване на ремонта да изглеждат еднакво свежи.

По този начин е непрактично да започнете ремонт на апартамент с баня, както и да ремонтирате тази стая на последно място. Всеки вид работа по подготовката на помещенията за довършване трябва да се извърши в апартамента, преди да бъде завършен изцяло. Следователно някои подготвителни операции в банята ще бъдат част от идентична работа в други стаи.

Проектиране и изчисляване на материални изисквания

 

Ако ремонтът се извършва от професионален изпълнител, тогава задачата е минимално проста - изпълнителят се информира за визията си за банята след приключване на работата, а ден-два след измерванията, на клиента се представя проектния план и оценка за одобрение, например, както следва:

 

За да проектирате комуникации, първо трябва да изготвите диаграма на местоположението на водопроводните инсталации в банята.

 

Имайки схема, в магазина избират необходимите водопроводи - вана, тоалетна, мивка, още повече, с оглед на размерите на помещението. След като предварително са поставили устройствата в обектите на проекта, те съставят схеми на водоснабдителни и канализационни системи. След това те проектират захранването и отоплението - на хартия с последващо прехвърляне към основите или веднага върху заграждащите конструкции. За да опростите този етап на работа, можете да изберете готово решение в Интернет или да използвате специални програми, които дават резултат след въвеждане на определени параметри на стаята.

 

Като правило за нова сграда тези схеми са неразделна част от проекта за споделени системи за поддържане на живота. Като се има предвид значението на коректността на изчисленията и обема на проектантската работа, за разработването на схеми те най-често се обръщат към професионалисти от съответния профил. Избягвайте услугите на занаятчии-генералисти, които предлагат да проектират всички системи сами.

Според готови схеми се изчислява необходимостта от материали за комуникации.

След това е необходимо да се извършат изчисления на разхода на довършителни материали. За да направите това, на тавана, стените и пода се извършва маркирането на довършителните зони, всяка от които се измерва, за да се определи площта. Въз основа на получените резултати се изчислява необходимостта от довършителни материали - по отношение на метода на довършване на всяка секция.

Хидроизолация

 

Ако междинният под е предварително сглобен, той се проверява предварително и при необходимост пукнатините и фугите се запечатват. След това грапавият таван се обработва с противогъбично съединение - в условия на висока влажност, това ще предотврати образуването на мухъл.

 

Хидроизолацията се извършва върху изсушената основа - тя, подобно на запечатването на пукнатини, може да се комбинира с изпълнението на тези работи в целия апартамент.

В жилищните помещения хидроизолацията на тавана не се извършва винаги, но в баните на многоквартирна нова сграда, ако на горния етаж се намира стая със същата цел, това трябва да се направи.

 

Инсталиране на комуникации

 

Тръбопроводите и окабеляването в банята се извършват по време на производството на тези работи в целия апартамент. Кабелите са прикрепени към стените със скоби - по-късно те ще бъдат покрити със стенна декорация, най-често с гипс и плочки. Необходимо е да се организират гнезда за монтаж и разпределителни кутии в стените. Ако разпределителните кутии са разположени на тавана, те са монтирани в горната част на хидроизолацията и впоследствие са скрити от окачената облицовка на стелажната конструкция.

 

Подреждане на площадка за баня

 

Пукнатини и големи дупки са запечатани в пода на стаята, след което се подреждат два слоя хидроизолация.

Когато хидроизолационното покритие е готово, е необходимо да се оборудва платформа за банята. Трябва да се има предвид, че останалата част от подовата площ трябва да бъде изолирана, след което ще бъде направена замазка върху изолацията върху нея - тоест маркировката на пода ще се издигне до височината на този "пай". Следователно платформата за банята трябва да бъде със същата дебелина, но за нея не е необходима изолация.

Част от пода под банята е изложена с тухли с фугиращо изравняване със зидарията. Вместо тухлена зидария можете да използвате бетон - изсипете го в кофража до необходимата височина.

 

Докато зидарията набира сила и изсъхва, те се занимават с друга работа в апартамента.

След като помещението изсъхне, то се завършва с плочки. След един ден шевовете на плочката се фугират, след още два - банята е инсталирана на мястото на проекта със сифон, свързан към канализацията.

 

Ако ваната е метална, тогава е препоръчително да изолирате купата отвън с топло и звукоизолация - с пяна или полиуретанова пяна с нисък коефициент на разширение.

 

Предварително подреждане на пода

 

Около зоната с вана на върха на хидроизолацията подът е изолиран - идеален е пеноплекс с дебелина 3 см или повече.

 

Във ваната, за разлика от душ кабината, не е необходимо да се монтира подова стълба, но ако това е предвидено в проекта, аксесоарът се монтира преди полагането на изолацията - той е свързан към канализацията и временно фиксиран към проекта.

 

На върха на термозащитата отново се извършва хидроизолация (два слоя полиетилен), след което се подрежда носеща замазка, която се подсилва с мрежа от стоманени или фибростъклени пръти. Замазката се покрива с филм и се дава време за втвърдяване.

 

На втвърдената замазка видимата част на банята е снабдена с екран - поставена е тухлена преграда, която по-късно се облицова в съответствие с проектния проект.

 

Необходимо е да се осигури технологичен люк в екрана, за да има достъп до сифона за поддръжка.

 

Изравнителна мазилка за стена

 

Препоръчително е да се извърши груба мазилка на стени за полагане на плочки като част от работата по изравняване на стенни повърхности във всички помещения. Мазилката е мръсна работа и е по-добре да започнете следващия етап на работа след приключването й във всички стаи. Това е оправдано и хронологично - до края на мазилката на последната стая мазилката в първата стая вече е набрала значителна част от своята здравина.

До началото на грубата мазилка в банята носещата замазка на пода на банята трябва да е достатъчно твърда. Но листове от стар шперплат или влакнести плочи също се полагат върху твърдата повърхност, така че не е необходимо да изстъргвате замразения разтвор от мазилка от замазката.

Полагане на плочки по стени

 

Ако стените на банята ще бъдат облицовани с плочки, тогава плочките могат да се полагат 4-5 дни след края на мазилката - през това време разтворът ще придобие достатъчна якост за довършване, но повърхността на мазилката не трябва да бъде мокра . Влагата, останала в мазилката, ще продължи да участва в комплекта здравина, а излишъкът ще се изпари през фугите на плочките и ще се дифузира през ограждащите конструкции. На практика при ремонт на апартаменти в нови сгради е възможно да се даде мазилка за втвърдяване повече от 4-5 дни преди полагане на плочките.

 

Първият ред плочки се полага отстрани на банята, следващите се полагат по посока на тавана и след това завършекът се отвежда надолу към пода, но последната лента остава непокрита.

Керамични настилки и фугиране

 

След като приключат с монтажа на керамика по стените, те се връщат към подреждането на пода и продължават да полагат плочките от зоната под банята отстрани - до измазаните стени, оставяйки празнина от 5 мм с тях. Няколко дни след завършване на пода, те поставят последния ред плочки на стените, опирайки на подовата облицовка и облицоват пода на банята.

 

След още един ден можете да започнете да фугирате фугите на плочките - първо по стените, след това на пода. Ако фугиращата смес е бяла, задачата се опростява. Когато оцветявате ставите, смесвайки част от състава, трябва точно да наблюдавате съотношението на сухата смес и пигмента, в противен случай шевовете ще се различават по тон.

 

Декорация на тавана

 

Върху готовия под се полага полиетиленов филм, за да се предпази керамиката от абразивните ефекти на праха, образуван при пробиване на основите.

След това се правят маркировки за рамката на окачения таван: по стените - за водещи профили, по основата на тавана - за окачвания, към които ще бъдат прикрепени носещи багети (гуми, "гребени").

 

Според направените маркировки се пробиват дупки и се монтира рамката. Когато рамката е готова, се монтират алуминиеви или пластмасови релси - те се фиксират със зъбите на "гребените".

 

Монтаж на оборудване

 

Основното и спомагателното оборудване се инсталира, когато довършителните работи приключат. Първо се монтират контакти, ключове, лампи, след това водопроводни инсталации. В последния завой се окачват огледала, шкафове, закачалки и декоративни елементи на интериора.

 

Заключение

 

Ако проектът за довършване на банята се различава от описания в статията, тогава някои видове работа ще се извършват в различен ред. Например, когато инсталирате подово отопление, електрическите нагревателни кабели трябва да бъдат покрити със замазка веднага след монтажа - ходенето по тях и декорирането на стените е неприемливо. Същото се отнася и за боядисване на тавана - може да се направи преди завършване на стените и пода. Освен това някои видове работа могат да бъдат заменени. Например да поставите плочките на пода след монтиране на таван с решетки, а не обратното. Но при липса на проект е по-добре да обсъдите всяка конкретна ситуация с професионален строител.