Различни изследвания, проведени от учени, показват какви емоции изпитва човек от определен цвят в интериора. Това трябва да ни провокира да сме по-внимателни при избора на цветовете за декора и самото спално бельо.

Ето и до какви изводи са стигнали учените:

  • Бялото е цветът на мира и спокойствието. Счита се за най-духовният цвят.
  • Розовото е цветът на нежността, насърчава релаксацията.
  • Синьото е цветът на чистотата и оптимизма.
  • Зеленото е цветът на природата и живота.
  • Червеният цвят събужда страстни емоции, създава романтична атмосфера.
  • Жълтото е цветът на слънцето и енергията, често действа като антидепресант.
  • Оранжевото е цветът на доброто настроение.
  • Синьото е цветът на здравето.

Като цяло именно синьото се счита за най-добрият вариант за избор на спално бельо и въобще като цвят за интериора на спалнята. Затова декораторите най-често го избират като атрактивно и здравословно решение. Цветът на здравето и спокойствието насърчава здравия и здрав сън. В този случай можете да използвате различни нюанси на синьото и за избор на спално бельо. Много експерти смятат, че именно синият цвят на спалното бельо ще помогне на човек да избегне тежките сънища и кошмари.

На второ място по честота на използване в спалните е розовото, което осигурява релаксация за цялото тяло.

Жълтото се използва в приблизително същото количество. Най-добре е да се прилага в малки помещения и да не се прекалява с наситеността, тъй като ярко златистият декор може да няма особено благоприятен ефект върху качеството на съня.

Зеленото ще ви създаде усещането за сън сред природата, осигурявайки усещане за комфорт и спокойствие. Единственото нещо, което трябва да запомните е, че когато го използвате, е по-добре да избягвате тъмните тонове и нюанси.

Агресивното червено не е много подходящ цвят за спокойни сънища.  Но бялото, особено в комбинация с жълто, ще добави спокойствие и спокойствие към съня.

Разгледайте по-отблизо оранжевия цвят, той е добра опция. Особено за тези, които са навлезли в не особено благоприятен период от своя живот. Това е цветът на позитивното отношение, радостните емоции, които могат добре да прекъснат негативния поток на мисли преди лягане и да осигурят приятни сънища.