Ефектът на цвета върху качеството на съня

Човек прекарва значителна част от живота си в сън. Тъй като именно емоционалното състояние влияе на нашето здраве, настроение и успех, много е важно как спим и къде спим. Учените отбелязват, че неутралните цветове в интериора на спалнята, включително що се отнася и до тези на модерното спално бельо, оказват положителен ефект върху психологическото ни състояние.

 Вашата спалня е огледален образ на вашето душевно състояние

Сънищата са част от умствения живот на човека. Буквално всичко им влияе: шумът, който идва от прозореца и миризмите, музиката, която човек чува и, разбира се, цветовете, които го заобикалят. Всъщност, оказва се, че цветовете, които виждаме точно преди да заспим, пряко влияят на самия сън. На премерения и топъл поток от мечти, на това как се събуждаме, сякаш измити от утринна роса или напротив - раздразнени и уморени. Не напразно древните гърци, пътувайки до царството на Морфей са залагали само бял лен, тъй като именно този цвят, според тях, е в състояние да осигури най-яркото преминаване на съзнанието на човек в един друг свят, свят на неясни образи и непознати усещания.

Какво казват лекарите

Съвременните лекари също имат вземат предвид влиянието на цвета върху психическия живот на хората. Според техните наблюдения в човешкото око има рецептори, които четат информация за околния свят. Именно те изпращат сигнали към онази част от мозъка, която отговаря за правилната и необходима амплитуда на ежедневните ритми за тялото. Следователно, интензивността на биенето на сърцето ни, пулсирането на кръвта, добрата работа на стомаха и черния дроб, пряко зависят от това каква енергия е получил човек от външните органи на възприятие или казано с други думи от това, което светът му е казал чрез обонянието, слуховите и зрителните рецептори.

На този свят няма инциденти. И всичко, което преживяваме, пряко зависи от това, което се случва около нас. Звуците, които чуваме. Миризмите, които усещаме. Цветовете, които различаваме. Ето защо човек, за хармония със света и здравето си, трябва да премисли цветовата схема на интериора на дома си до най-малките нюанси. Особено за спалните и самото спално бельо.