Перфектното зрение е и гаранция за добро качество на живот – удобство и функционалност в извършване на ежедневни регулярни дейности.

Оптималното очно здраве зависи пряко от полагането на достатъчно ефективни мерки за защита и превенция от заболявания. Ето кои са основните съвети, към които да се придържате за качествено зрение:

Защита от слънцето

Първият и най-важен съвет за запазване на оптималното очно здраве е оказване на качествена защита от пряката слънчева светлина. UV лъчите могат да окажат изключително вредно влияние върху качеството на зрението, а освен това нанасят вреди и върху състоянието на кожата в зоната около очите. Най-добрата превантивна мярка за защита е носенето на слънчеви очила.

Поддържане на оптимална влага

Сухотата е един от най-често срещаните проблеми, касаещи пряко качеството на зрението. Прекомерното изсушаване може да бъде в резултат на фактори като атмосферни условия, високи температури, замърсявания и др. Най-добрата мярка против сухотата в очите е редовната почивка – редуването на дейности като работа или четене с почивки от няколко минути. Друга предпазна мярка е честата хидратация с помощта на изкуствени сълзи.

Предпазване от синята светлина

Друга често срещана грешка, която оказва негативно влияние върху качеството на зрението, е продължителното стоене пред цифрови екрани. Компютърните монитори и екраните на смарт устройствата излъчват синя светлина, която може да увреди зрението, както и да причини неприятни симптоми като дразнене, сълзене, зачервяване, парене и др. Ето защо препоръчителна мярка е да се извършват чести почивки от цифровите екрани и да се използват специализирани очила против синя светлина.

Редовен профилактичен преглед при специалист

Регулярното посещение при очен специалист е изключително важно за поддържането на оптимално здраве на очите. Профилактичните прегледи са наложителна мярка, която се отнася не само за диагностицирани пациенти, но  за такива, които все още нямат проблеми с очното здраве. Прегледите действат превантивно срещу появата и развитието на различни заболявания и допринасят за качественото зрение.

Носене на слънчеви очила през цялата година

Противно на много очаквания, защитата на очите не е необходима само през лятото, а напротив – това е важна грижа, която следва да се полага през цялата година. През зимата също съществуват вредни фактори, които изискват носенето на слънчеви очила. Такива са атмосферните условия и различните замърсители. Слънчевите очила неутрализират външните заплахи и предпазват зоната на очите.

Да обобщим:

Грижата за очите е от изключително значение за поддържането на оптимално качество на живот. Сред най-важните мерки за предпазване на зрението са носенето на слънчеви очила през цялата година, провеждане на редовни профилактични прегледи, защита от синя светлина, поддържане на ефективна хидратация и предпазване от слънчевата светлина.

Източник: visionexpress-bg.com