Работното облекло играе важна роля в изграждането на благоприятна и мотивираща работна среда. За да се подберат правилните дрехи за вашето работно място, е важно да се съобразите с фактори като специфики на извършваната дейност, условия на работа и климат.

Когато вашата професионална сфера е свързана с рискови или интензивни работни условия на открито, е препоръчително да се снабдите с предпазно оборудване от специализирани дрехи и аксесоари. Ето кои са те:

Предпазно облекло за работа на открито

Работата на открит терен е пряко свързана с факторите трафик и климатични условия. По време на работа на открито е важно да се снабдите с подходящи дрехи, които да сигнализират на минувачите за вашето присъствие.

Светлоотразителните облекла са подходящото решение за такъв тип работа, тъй като тяхното основно свойство е да ви означават на шосето, на строителната площадка, на товарната площадка или на слабо осветено място. Светлоотразителното работно облекло се състои от жилетка, яке, работен панталон или гащеризон.

За безопасна работа на открито е важно да се снабдите със зимни работни или летни работни дрехи. Зимните работни дрехи трябва да са съставени от дебела подплата и вата, докато летните – от дишаща проветлива материя.

Предпазни аксесоари за работа на открито

Не по-малко важен елемент от оборудването за работа на открито са аксесоарите. Те имат предпазна функция, която осигурява комфорт и защита по време на работа. Аксесоарите са неизменна част от предпазното оборудване, защото защитават отделни части на тялото.

За защита на главата и лицето по време на работа са важни каските, шлемовете и предпазните очила. Те предотвратяват навлизането на прах в зоната на очите и предпазват от механични удари при изпълнение на трудовите задачи.

Предпазните аксесоари за ръце са предимно ръкавици, дезинфектанти и пасти. Те предпазват оптималното състояние на ръцете, като осигуряват защита срещу нахлуване на замърсители или увреждане по време на интензивна работа.

Да обобщим:

Ако работите в интензивна и рискова среда, е задължително да се снабдите с предпазни дрехи и аксесоари.

Предпазните дрехи за работа на открито трябва да бъдат съобразени със спецификата на работната среда и климатичните условия.

Защитните аксесоари при работа на открито трябва да защитават зоната на ръцете и лицето от механични удари и замърсители.