Днес ще говорим за това как да ремонтирате покриви, изработени от метал. Какви материали се използват за това, какви методи се използват за затваряне на дефекти на покрива и какви видове ремонтни работи съществуват.


Какво е метална плочка?
Като начало този покривен материал е създаден като евтин заместител на керамичните плочки. Изработена е от поцинкована стоманена ламарина чрез щамповане. Освен това разнообразието от предлагани профили е огромно, така че има избор не само по форма, но и по цвят. Добавяме, че металната плочка е траен материал с дълъг експлоатационен живот. Днес на пазара има боядисани сортове с експлоатационен живот до 25 години и с полимерно покритие, животът на който при правилна инсталация достига половин век.
Що се отнася до размерите - това също е широк диапазон, в който дължината на панелите варира от 0,5 до 6 м, ширината е от 1 до 1,2 м. В този случай в производствения процес се използва лист с дебелина 0,4-1,2 мм.
Важно е този покривен материал да има профилирана форма, оттук и специфичната технология за монтажа му. Тоест полагането се извършва върху рамката, но стъпката на инсталиране на елементите на рамката се определя от стъпката на профилите на самия панел. Обикновено този параметър варира между 300-400 мм.
Причини за дефекти и деформации по металната плочка
Причините за появата на дефекти не са толкова много:
неправилна експлоатация на самата конструкция на покрива;
грешки, които майсторите са направили в процеса на покриване на покрива;
износване на покривен материал : изцяло или частично;
ако не се провеждат превантивни мерки за поддръжка на покрива.
Последните три причини са логично обосновани, тоест не изискват специални обяснения. Що се отнася до първата позиция, тук се взема предвид неправилното почистване на покрива от сняг и лед.

Трябва да се добави, че ремонтът на покрив, изработен от метал, започва с определянето на течове, дефекти по външната повърхност и обхвата на ремонтните дейности. Например, при слънчево време, местата и броят на пропуските, през които водата от атмосферните валежи прониква в пространството под покрива, се определят от страната на тавана. Отвън се откриват ожулвания на декоративния слой, дупки, образувани от механично действие, отлепване на покривните панели при фугите.
Дори ако е установен един дефект, е необходимо незабавно да се оправи. Отлагането заплашва със сериозни неприятности, при които най-малкото е повредата на топлоизолационния слой на покривната конструкция.
Видове ремонт
И така, дефекти се откриват, сега трябва да ги класифицираме. И въз основа на това от вас зависи да решите какъв ремонт да предприемете. Има три вида ремонти на покриви:
Бърз ремонт, това е точка. Всъщност това е неочаквано появил се дефект, през който водата започва да прониква на тавана. Няма време за размисъл, следователно, например, дупката веднага се закърпва с налични средства. Основната задача на такъв ремонт е да спре изтичането. Впоследствие недостатъкът на покрива от метала ще трябва да се справи конкретно и щателно.
Превантивен, планиран ремонт. Обикновено този вид ремонт се използва в жилищни сгради, промишлени съоръжения, търговски високи сгради. Тоест собственикът на имота съставя график или план кога и къде да извърши поддръжка и ремонт. По-често покривите са оцветени, извършват се ремонти на ролково покритие или частично се заменят с материали от парчета.
Ако повредите на покрива надвишават 50% от общата площ, тогава се извършва основен ремонт . Той включва пълна подмяна на покривния материал. В същото време рафтерната система е дефектна и тогава те решават да я променят изцяло или частично.
Ясно е, че разходите за ремонт на покрив, изработен от метал, варират в зависимост от вида на извършената работа. Въпреки че трябва да се отбележи, че произшествията са различни. Едно нещо е проходен отвор в покривния панел, друго, когато част от покрива е изтласкана под тежестта на снежната покривка.
Нека разгледаме някои специфични видове ремонти. Първият е отвор в панел с метални плочки с диаметър не повече от 5 мм. Как да проведем процеса на ремонт:
Необходимо е да почистите боята или полимерното покритие около отвора с метална четка на разстояние 3-5 см от всяка страна на дефектната зона.
Същото трябва да се направи и от таванското помещение.
Тогава плочките, почистени от защитния слой, се обезмасляват .
След това се нанася дебел слой специален уплътнител , както отвън, така и от тавана.
След като уплътнителят изсъхне, дефектната зона се боядисва в цвета на металната плочка.
Ако отворът е голям, в рамките на 10 см, тогава не го пълнете с уплътнител. Поради това се извършват и предварителни операции, тоест почистват се с четка и се обезмасляват. След това около периметъра на отвора се нанася уплътнител и върху материала се поставя пластир отгоре, който се основава на фибростъкло. След това залепете лепенката.
Днес производителите на продукти за ремонт предлагат така наречения уплътнителен материал, произведен под марката "NICOBAND". Това е самозалепваща лента на базата на фибростъкло, която се обработва с битумно-полимерен състав. Отгоре се нанася алуминиев слой, който е фабрично покрит с различен цвят. Тоест, не е трудно да изберете лента за цвета на металната плочка.
Дебелината на материала е 1,5 мм, от обратната страна той е защитен от полимерен филм, който се отстранява преди затваряне на отвора. Самата процедура за ремонт е следната:
Пластир с размери, по-големи от размера на отвора или друг дефект, се изрязва на 5 см от всяка страна на ролката от лентата.
Той просто се наслагва върху дефектната зона и се натиска с ръка или се навива с малка пластмасова ролка.
Ако дефектната зона е повече от 10 см, тогава не я поправяйте. Идеален вариант - сменете панела напълно. Това не е толкова прост процес, защото всеки лист метал е прикрепен към рамката чрез вълната на плочката, но по цялата дължина на листа. За да я разглобите, ще трябва допълнително да премахнете крепежните елементи, които държат горния лист, защото панелите се припокриват. Тоест, има много проблеми, но няма друг начин.
основен ремонт
Трябва да се отбележи, че сложността на този тип покрив, покрит с метал, е голямо количество работа. И това е демонтирането на старото покритие и монтажа на ново. В същото време, както показва практиката, дори ако покривът е бил отворен, тогава топлоизолацията и хидроизолацията се подменят. И ако имате нужда от рафтова система.
Грешки при инсталиране
За съжаление, не всички инсталационни организации, участващи в подреждането на покривни конструкции, могат да се похвалят, че в персонала работят само висококвалифицирани специалисти. Поради това често е възможно да се срещнат покриви, неправилно покрити с метални керемиди. Тоест, или инсталационната технология е нарушена, или препоръките на производителите не се вземат предвид.
Например елементите на рамката трябва да бъдат изложени в една и съща равнина. Дори и най-малката разлика, която повдига част от панела с метални плочки, е зона с голям риск. Герметичността на покритието е нарушено, ставите се разминават. И ако разминаването е само няколко милиметра, това е достатъчно, за да проникне вода в покривния материал.
Не слагайте метал, ако няма гребен на решетката в системата на ребрата. Изглежда, че е малка пропаст, но тя е отговорна за вентилацията, която премахва влагата, която се натрупва на гърба на покрива.
Не режете метал с режещ диск за шлайф. Високите температури на рязане създават условия, при които защитните съединения като цинк и полимер губят своите качества. Металният ръб остава отворен, който веднага започва да корозира.
Някои инсталатори използват монтажна пяна за уплътняване на фуги. Особено на места, където покривът прилепва например към комини или вертикални стени на сградата. Ако монтажната пяна се вижда на покрива, имайте предвид, че покривното покритие не е монтирано правилно. В допълнение, разпененият материал бързо губи своите характеристики под въздействието на слънчевата светлина. В началото пяната е по-тъмна и след това се разпада.
Всички тези нарушения на технологията водят до ремонт. И това казва само едно - не използвайте услугите на неквалифицирани майстори. По-добре се обадете на професионалисти.