Дори ключар не може да посочи точната последователност от действия, когато ключът е заседнал, защото всяко конкретно действие ще изисква различни манипулации. Въпреки това, дори ключар не може да гарантира 100% резултат, защото ключалката може да се счупи, дори ако се предприемат правилните действия.

Последователност от стъпки, ако не можете да се обадите на помощ:

  1. На първо място, трябва напълно да се успокоите и да оцените текущата ситуация.
  2. Като за начало можете да опитате да поръсите разтвор WD-40 (или подобна смазка), който се предлага във всеки дом. Той съдържа керосин, а самият продукт е аерозолна кутия. При негово отсъствие можете да използвате слънчогледово или машинно масло, което се излива в кладенеца с помощта на конвенционална спринцовка. Ако отделните елементи са остарели и заседнали, това ще помогне да се разбъркат.
  3. След това ключът бавно се обръща от едната страна на другата.
  4. След това трябва да повторите предишните манипулации с грес или масло. При завъртане бавно започнете да дърпате ключа към вас. В този случай не трябва да използвате сила, тъй като ключът може просто да бъде счупен. Възможно е също да се използват клещи

Ако всичко е успяло и нуждата от търсене на външна помощ е отпаднала, първо трябва да смените счупената ключалка. Ако това се е случило веднъж, това ще се случи отново след известно време. Вторият път резултатът от извършените манипулации може да е различен и вратата ще трябва да бъде избита. Това ще излезе малко по -скъпо, тъй като има голяма вероятност да се повредят крилото на вратата, а не само самата ключалка.

Ситуацията е много по -лесна, ако ключът е заседнал преди вратата да се затвори. По този начин е достатъчно да се извлече ядрото му. При всички подобни случай, все пак е по-добре да потърсите помощ, защото сами можете да утежните ситуацията.