Аргинин преди или след тренировка – кога да го пием

L-аргинин или както го наричат за кратко аргинин е положително заредена по вид аминокиселина. Тя се класифицира като полуесенциална.

Интересното е, че в определени състояния тя е есенциална. Всеки човек, който посещава фитнес залата знае, че аргининът е полезен, но не знае всъщност колко точно е важен и значим той за нашето нормално развитие.

Аргининът е полезен и е придобил известност сред залите и трениращите там, но той увеличава азотния оксид. Мускулният растеж бива стимулиран сериозно, а спортното представяне ще ви изненада колко по-добро ще бъде.

Организмът може да произвежда и сам L-аргинин, но в недостатъчни дози, за да може да задоволи собствените си нужди, което означава, че трябва да го набавяте и чрез храната, която консумирате всекидневно.

Има случаи, в които не е така и аминокиселината е достатъчна само и единствено, когато си я набавяте с храната. Когато организмът изпадне в стресови ситуации – травми, изгаряния, възпаления и други.

Той участва в изграждането на мускулната тъкан тъй като се включва в състава на протеините.

Какво ще ви даде аргинин, ако го приемате редовно

Това, което е важно да знаете за тази аминокиселина е нейното действие, което не е съсредоточено основно върху мускулите. Той може да подсили много имунната система и по този начин ще позволи на онези, които редовно тренират, да тренират още повече.

Използващите стероиди, които тренират по-професионално, на по-горно ниво, също могат да приемат аргинини. Тези хора често имат завишени показатели на т.нар. „лош“ холестерол и в норма могат да ги държат аминокиселините, от които най-добре се справя аминокиселини.

Обемът на кръвния поток се увеличава при прием на аргинин. Увеличават се плазмените нива на аминокиселината, увеличава се хормонът на растежа за час-два след тренировка. Увеличава се анаеробната способност на организма.

Като суплемент (L-аргинин) се приема от 3.5 до около 15 гр. дневно. Тези в аудиторията, които са с влошена сърдечна функция е добре да се консултират с лекар. Най-добре е да се приема продуктът на 3 пъти по 5 грама дневно.

Как се усвоява това вещество от тялото

Усвоява се сравнително лесно, защото все пак тялото го разпознава бързо и го посреща с отворени обятия. Аргининът се продава като отделна хранителна добавка, но неговите най-популярни форми са в AAKG.

Вариантите, с които можете да се сдобиете на пазара, са: прахообразна и таблетна. Имайте предвид, че пудрата има неприятен вкус и аромат, така че таблетната форма не е лоша, а и фактът, че е по-устойчив на pH-то в стомаха, прави формулата още по-добра.